matematykaszkolna.pl
planimetria kamil: rysuneksrodek okregu wpisanego w tr prostokatny znajduje sie w odleglosci 4 oraz 8 od koncow dluzszego ramienia trapezu. oblicz pole tego trapezu. czy ktos moze mi wytlumaczyc skad wiadomo ze kat COB jest prostokatny?
7 maj 13:23
Bogdan: rysunekα
7 maj 13:35
Bogdan: Trójkąty BGS i CGS są podobne, korzystamy więc z proporcji:
|CG| r 1 

=

⇒ |CG| =

r
4 8 2 
oraz
|BG| r 

=

⇒ |BG| = 2r
8 4 
 5 
|BC| =

r
 2 
Trójkąt BCS jest prostokątny, więc z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy:
 5 
42 + 82 = (

r)2, stąd obliczamy długość r, dalej już jest prosto.
 2 
7 maj 13:42
kamil: a znasz moze jeszcze jakis inny sposob?
7 maj 14:17
kamil: i jeszcze jedno na jakiej zasadzie stwierdziles podobienstwo tych trojaktow skoro maja tylko takie same katy i jeden bok?
7 maj 14:30
Bogdan: kamilu, a kiedy trójkąty są podobne? Jakie znasz cechy podobieństwa trójkątów. Nie podoba Ci się ten sposób? Jest przecież bardzo prosty.
7 maj 15:42
imię lub nick: skąd wiemy że kąty CSG i GBS są równe? z czego to wynika?
9 maj 23:04
Bogdan: Trójkąty CSG i GBS są podobne (określenie "równe" użyte przez imię lub nick jest tutaj niezbyt dobre), bo mają takie same miary katów wewnętrznych.
9 maj 23:27
Bogdan: rysunek Środek okręgu wpisanego w wielokąt jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych, a zależność między miarami katów przyległych do ramienia w trapezie ilustruje rysunek.
9 maj 23:33
kamil: Bogdanie a mozesz mi wytlumaczyc skad wiesz ze katy α znajduja sie tam gdzie sie znajduja? Moze troche dziwacznie sformulowane pytanie ale nie wiem jak do tetgo doszedles, a co do podobienstwa trojaktow to cechy kkk,bbb,kbk
10 maj 12:46
on: moze ktos odpowiedziec na powyzsze pytanie?
11 maj 18:07
sosna: bogdan na swoim rysunku nie wytłumaczył dla czego kat CSB ma 90o. α jest dobrze ale potrzebna jest jeszcze beta GCS I SCK oznaczmy za bete a ich odpowiednikami sa GSB i BSF. teraz widac ze 2α + 2beta=180o czyli α+beta=90o (kąt COB z rysunku kamila)
3 lut 20:24
kingaaaa: uff to jedno z trudniejszych do zakapowania zadań jakie spotkałam ostatnio. Niby nie trudne, ale trzeba znać trochę tych własności, żeby się w nim połapać emotka Ale dzięki za dobre wytłumaczenie, dzięki wam nie muszę chodzić na korki.
14 paź 13:00